Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Editörün Köşesi

Kışa Hazırlık


Bu sene biraz daha şanslı mıyız acaba, kar kış kıyamet henüz yüzünü göstermedi. Doğrusu kışları pek sevdiğimi de söyleyemem.

Yazın başlaması ile kullanılmayan eşyalar ayıklanır tek tek. Bir daha giyilemeyecekler tersten katlanarak kutulara yerleştirilir. Polar eşofmanların, kazakların en sıcak battaniyelere dönüştüğünü biliyor muydunuz? Peki ya bunlara ihtiyaç duyan hayvanların ve barınakların sayısını?

Siz kışa hazır mısınız?

Yapımı çok pratik ve eğlenceli, maliyeti düşük, kullanılabilirliği yüksek bir şeyden bahsetmek istiyorum bu hafta sizlere.

Kulübeler… Diyeceksiniz ki “zaten piyasada 150-200 YTL civarında satılıyor hem de hepsi birbirinden şirin” Elbette, ama hiçbir kulübe sizin sevgiyle yapmış olduğunuz kulübeler kadar sevimli olamaz, onları ısıtamaz ve hiçbir yerde bu kadar ucuzunu mal etmeniz mümkün değildir.

İhtiyacınız olan şeyler, bir adet çekiç, birkaç çivi, bir kutu raptiye, orta boy altı adet tahta parçası ve üzerini kaplamak için bir miktar muşamba. Benimkinin çatısı da olsun isterim derseniz, iki adet daha tahta almanız gerekir.

Size en yakın Praktiker ya da Bauhaus türü bir markete gittiğinizde en azından ahşap ürünlerinin satıldığı reyonlarda şöyle bir göz gezdirin. Bu bölümlerde adedi bir liradan ucuz tahta parçaları bulunur. Gözünüzde bir kulübeyi canlandırın ve ona en uygun parçaları seçmeye çalışın. Bu tür marketlerde bulunan marangozlara, birbirine uymayan parçaları ücretsiz kestirmeniz de mümkün. Kediler için yapacağınız kulübelerin büyük olmamasını tavsiye ederim, zira minnoşlar evi görünce paylaşmayı unutuyor. Ancak bahçenizde iki üç kedi bir arada yatmaktan memnunsa ona göre büyük olanı yapmanızda fayda var.

Eviniz müstakil ise çatısı olan bir kulübe yaparsanız mamalarını da çatı katında muhafaza etmeniz mümkün. Hatta zaman zaman konuk kediler için çatı katları, günü birlik otel görevini de üstleniyor.

Gelelim yapım aşamasına… Tek başınıza da yapabilirsiniz ancak ilk başta tahtaları birleştirirken yanınızda birinin olması büyük avantaj sağlıyor.

Üzerinin kaplanmasında ortalama bir kulübe için 1,5 metrelik muşamba yeterli olacaktır. Üzeri doğal desenli olanları seçerseniz bahçenizle de uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Tüm bu işlemler yaklaşık bir saatinizi alacaktır. “Her şey hoş güzel ama benim ne zamanım ne de bu işlemleri gerçekleştirebileceğim yerim var” diyorsanız da çözümümüz var. O zaman marketten gerekli malzemeleri alarak size en yakın marangozun yolunu tutun. Eminim size yardımcı olmak isteyeceklerdir.

Kulübeyi kendiniz yaparsanız size olan maliyeti 25 – 30 lirayı geçmeyecektir. Hazırladığınız kulübeyi bahçeye yerleştirmeden önce içerisine bir yastık ya da eskimiş bir eşofmanınızın tersini çevirerek koyabilirsiniz. Kulübenin içine yağmur çamurun girmemesi için yerden biraz daha yüksek bir malzemeyi kulübenin altına yerleştirmeyi ihmal etmeyin. Belki bir taş, tuğla ya da bir odun parçası olabilir. Yerinden oynamamasına dikkat edin.

Tüm minik patilerimizin sıcak ve sağlıklı bir kış geçirmesi dileğiyle.
20/12/2006

Tüm Editörün Köşesi Haberleri