Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pati Dostları

Veteriner Hekim N.Gürkan Gülanber (03/07/2007)

Bu haftaki konuğumuz Fulya Veteriner Polikliniğinin kurucu ortağı ve sorumlu Veteriner Hekimi sevgili N.Gürkan Gülanber. Gürkan Bey aynı zamanda bundan böyle Minik Pati’nin Sağlık Köşesi yazarı olacak. Kendisini biraz daha yakından tanımak istedik ve Gürkan Beyin hayatına konuk olduk bu hafta.


- Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1976 yılında İstanbul'da doğdum. Mesleği seçmemde büyük yeri olan Yrd.Doç.Dr. Vet.Hek. Erol Güçlü Gülanber’in kardeşiyim. İlköğrenimimi Taksim İlkokulunda, orta ve lise öğrenimimi Beyoğlu Fındıklı Lisesinde tamamladım. 1998’de İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ni bitirdim. Mesleki gelişimimde büyük emeği geçen abim ile 1998–1999 yılları arasında G&G Veteriner Kliniği ve Cerrahi Merkezi'ni kurarak, veteriner hekim olarak çalıştım. 1999–2001 yılları arasında NATO CAOC-6 1. Hv. Kont. Grp. K.'lığında Gıda Kontrol Subayı olarak askerlik görevini tamamladım. Döndüğümde tekrar abim ile birlikte 2001–2003 yılları arasında G&G Academia Hayvan Hastanesi'nde Veteriner Hekim olarak çalıştım. Birazda kendi ayaklarım üzerinde neler yapabileceğimi görmek üzere 2003-2007 yılları arasında Vet.Hek. Aslı Ilıkkan ile Baltalimanı Veteriner Polikliniği'nin kurucu ortağı ve sorumlu veteriner hekimliğini yaptım. Mart 2007’den itibaren de Vet.Hek. Umut Arıcan ile birlikte Fulya Veteriner Polikliniği’nin kurucu ortağı ve sorumlu veteriner hekimi olarak çalışmaktayım.



- Veteriner Hekim olmayı ilk defa ne zaman düşündünüz. Sizi Veteriner Hekim olmaya yönlendiren özel bir neden var mı?

Kendimi bildim bileli hep evimizde bir evcil hayvanımız olmuştur. Ailemizin bir ferdi olarak hep bir kuçumuz vardı. Daha sonra abimin okul gelişimine tanık oldum. Gerçi o yıllarda hekimlik branşlarının bana uzak olduğunu düşünüyordum. (Kanla aram pek iyi değildi) Tercih listemin arasına, abimden dolayı bildiğim veteriner fakültesini de yazdım. Kazandığım da zorlanacağımı iyi biliyordum. Şanslılardan biriyim, sonuç olarak sevdiğim bir mesleği yapıyorum.

- Evinizde beslediğiniz hayvanlarınız var mı?

Ailemle yaşıyorum. Dediğim gibi her zaman bir evcil hayvanımız olmuştu. Ben iki kuçu ve bir pisinin yaşamında yer aldım şimdiye kadar. Bütün gün klinikte olduğum için çoğu bakım işlerine yardımcı olamıyorum. Bizimkiler de bir köpeğin dolaştırılma ihtiyacını karşılamakta zorluk çekebileceklerini düşündükleri için şu anda evimizde beslediğimiz bir dostumuz “henüz” yok. (Aslında annemin hala Ganzo ve Panço’nun yasını tuttuğunu, yeni bir acıyı istemediğini biliyorum.) Fakat kapı önünde babamın sabahları çıkıp yemeklerini dağıtmasını bekleyen bir kedi ordumuz (yaklaşık 12 tane) var. Bir dost edinmenin bir sürü sorumluluğu olduğunu unutmamak gerekli.



- Türkiye’deki veteriner hekimler sayı ve donanım olarak sizce yeterli mi? Yurtdışı ile kıyaslama yapacak olursanız neler söyleyebilirsiniz?

Tüm mesleklerde olduğu gibi okul size sadece ihtiyacınız olacak bilgiyi nasıl ve nereden bulabileceğinizi gösterip temel birkaç bilgiyi verdikten sonra uçsuz bucaksız bir okyanusta sizi tek başınıza bırakıyor. Hepimiz yeterli pratiği yapamamaktan, kalabalık sınıflardan yakınıp duruyoruz ama birazda kendimize dönüp yaptığımız (veya yapmadığımız) şeylere de bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Bir veteriner hekimin asıl eğitimi meslek hayatına atıldığı anda başlıyor ve eskilerin dediği gibi “Sanatı öğrenmenin en iyi yolu, iyi bir ustanın yanında yetişmek!” Yurtdışı ile kıyaslama yaptığımızda benim içinde bulunduğum evcil hayvan klinisyen hekimliği ülkemizde yeni gelişmekte olan bir dal. Dolayısıyla her konuda henüz çok fazla eksiklikler olmasına karşın yine de ülkemizde çok değerli hekimler, çok ileri teknik ekipman ve tedavi teknikleri uygulayabilen klinikler mevcut. Evcil bir hayvan ile yaşamı paylaşma kültürü arttıkça veteriner hekimliği mesleği de o hızla gelişimine devam edecektir.

- İlk defa hayvan sahibi olacak kişiler veteriner hekimini nasıl bulabilir?

İnternet kullanarak oturdukları semte en yakın veteriner hekimi bulabilirler. Ama en etkili yöntem evcil hayvan sahibi bir arkadaşınızın size bir veteriner hekim önermesini istemek ve bu veteriner hekimi hangi nedenlerden dolayı önerdiğini ona sormak olabilir. Veteriner hekim seçimi üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.

- Veteriner hekimimizi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Veteriner hekimin seçiminde akılda tutulması gereken birçok etken vardır. Veteriner hekimin kliniğinin yeri, sunduğu hizmetler, çalışma saatlerinin size uygunluğu, acil durumlarda ulaşılabilirliği, sizin ve evcil hayvanınız ile ilişkisi gibi konular dikkatle değerlendirilmelidir. Bu aslında çok detaylandırılabilir bir konu. Minik Pati’nin sağlık köşesinde ve www.fulyavet.com internet sitemizin kütüphane köşesinde bu konuyla ilgili yazdığım bir derleme çeviriyi bulabilirsiniz.



- Evcil bir hayvanı sahiplenmeden önce bilmemiz gerekenler nelerdir, kısaca bahseder misiniz?

Birçoğumuz farklı nedenlerle evcil hayvan sahibi olmak isteriz. Dışarıdan bakıldığında evcil hayvan sahibi olmak çok kolay görünür. Bu kararı vermeden önce nasıl bir sorumluluk aldığınızın bilincinde olmalısınız. Her yıl birçok hayvanın bu sorumluluğu taşıyamamış kişilerce terk edildiğini unutmayın. Almayı düşündüğünüz evcil hayvan türü hakkında mümkün olduğunca çok bilgi edinin. Çünkü bu seçiminize göre yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmak zorunda kalabilirsiniz. Onun size uyacağını düşünmeyin, çoğu zaman sizin ona uymanız gerekecektir.

Seyahatlerinizi ona göre ayarlayacağınızı, evinizin dekorasyonunda değişiklikler olacağını unutmayın. Örneğin, açıkta bulunan kablolar için önlem almak zorundasınız. Seçeceğiniz türe özgü süreyle (kedi veya köpek için ortalama 13 – 15 yıl arası) sizinle birlikte olacağını unutmayınız.

Hevesiniz geçince onu bir kenara atamazsınız. Onun kaliteli bir hayat sürmesinden ve sağlığından sorumlusunuz. Onun bir oyuncak olmadığını çocuklarınıza anlatmalı ve doğru davranış şekli konusunda çocuklarınızı eğitmelisiniz.

Ailenizin tüm fertlerinin bu sorumluluğu paylaşmaya istekli ve ilgili olduklarından emin olmalısınız. İlk alım masraflarının dışında beslenme, sağlık harcamaları gibi rutin giderlerinin olacağını unutmayınız. Türe özgü bakım şartlarını (örneğin bir köpeğin günlük gezdirilme ihtiyacı gibi) sağlayabileceğinizden emin olun.

- Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Öğrenebildiğiniz kadar çok bilgi edinin ve bunun için tüm kaynakları zorlayın. Ruhsatlı, yasal düzenlemelere uyan, yüksek standartları benimsemiş klinikleri ve veteriner hekimleri tercih edin. Sağlık hizmetlerinin düşük kaliteli olması düşünülemez. Düşük fiyatlı bir hizmetin bir canlının hayatına mal olabileceğini ve bunun telafisi olmadığını akıldan çıkarmayın. Veteriner Hekimliğin kalite standardının yükselmesinin doğru kaliteli hizmetin tercih edilmesi ile olacağını ve bunu sağlayacak olanın bilgili hasta sahipleri olacağını unutmamak gerekir diye düşünüyorum.


- Bu keyifli söyleşi için size çok teşekkür ederiz.

Tüm Pati Dostları Yazıları