Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Hikayeler

02/03/2009 Evde Yaşama Sanatı -V-




Geçen gün, henüz gün doğmadan, saat beş civarı -ki benim en sevdiğim saatlerdir- evde, pencerenin önünde keyfimce bir şarkı söylüyordum. Bir yandan doğacak güneşe bakıyor, diğer yandan da kendimden geçmiş, var gücümle şarkılarımı sıralıyordum. Birden, içeriden ramazan davuluna benzer bir ses geldi. Başımı çevirdim ki bizim kabak dolması, kışlık pijamaları ile koşarak gelmiş bana bakıyor:

- Ne miyavlayıp duruyorsun lan?

O ana kadar öylesine huzurluydum ki anlatamam. Bu dangalağın sesi beni bir anda kendime getirdi. Kısa sürede, uygulanabilecek yaptırımları gözden geçirdim. Önümde iki olasılık vardı:

1. “Lan” sözcüğü, kaba söz kullanan kişinin ağzıyla kulağı arasında üç santimlik kalıcı bir ize dönüşebilirdi;

2. Kötü konuşan kişi, geceyarısı sporu ile biraz gerginlik yaşayabilirdi.

Ben elimi kirletmemek için ikinci seçeneğin daha iyi olacağına karar verdim. İlk olarak bunu hiç sallamıyormuş gibi yaparak başımı çevirdim. Ayak seslerinden yatak odasına girmesini, terliği çıkartıp yatağa yatmasını bekleyip, yorganı üzerine çeker çekmez, önce hafif hafif (piano), sonra da yükselerek (cresendo) şarkıya kaldığım yerden devam ettim. Bu gene geldi, ben sustum, o yattı, ben yeniden başladım. Her seferinde hacıyatmaz gibi yatağa yatar yatmaz, yeniden dikiliyordu. Bu gelgitler sabaha kadar sürdü. En son gördüğümde saçları jöle sürülmüş gibi havalanmış, pijamasının içinden fanilası çıkmış, sesi kısılmış durumdaydı. Bir şeyler zırvaladı. Sanırım işe gitme saati gelmiş ancak arzuladığı miktar ve standartlarda uykusunu alamamış.

Kişinin yaşadığı bu durum elbette kötü niyetten çok, kültürsüzlükten kaynaklanan bir durum. O nedenle bu hafta sizlere, evde yaşayan kedilerin şarkılarından örnekler vereceğim ki duyanlar, miyavlama ile şarkıyı karıştırıp saçmalamasın. Şarkılarımızı örneklerle birlikte, dört ana başlık altında toplayacağız:

1. Çocuk Şarkıları: Bu şarkılar genellikle annelerden öğrenilmekle birlikte, bir yaşına kadar söylediğimiz öğretici şarkılardır.

- Ayağı soktum sütüne, süt oldu yerler gezine.
- Kuma yetişesiye, bıraktım ben halıya.

2. Gündelik Yaşam Şarkıları: Bu şarkılar gündelik yaşamın içinden çıkan, anonim şarkılarımızdır.

- Perdeye değer iken, korniş geldi elime.
- Koltuğa selam verdim, astarını gösterdi.

3. Koçaklamalar: Bunlar evde yaşanan irili ufaklı savaşların ardından yazılmış kahramanlık türküleridir.

- Evlerinin önüncek, tırmık yemiş demincek.
- Yüzündeki sıyrığın ben oleyim sebebi.

4. Aşk Şarkıları: Bu şarkılar, benim en sevdiğim şarkılar olup konusu her zaman sevgililerdir.

- Tüyüne ışık değende, koklar idim ben seni.
- Karşı camda şeker ezer, bakışları beni ezer.

Evet, gene yazımızın sonuna geldik. Hepinize şarkı, türkü dolu bir hafta dilerim.
 


Burak KAYA
editor@minikpati.com

Tüm Hikayeler