Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Hikayeler

18/02/2009 Evde Yaşama Sanatı IV


Sevgili okurlar, bu yazımızda çok tartışılan bir konuya değineceğiz. Hepimiz evdeki bireyler arasında karar vericilik ve güç sahipliği açısından sıralamalar yaparız. Bu sıralamalar çoğunlukla nesnellikten ve gerçeklikten uzak olarak yapılmakta ve açık ara birinciliği hakeden kardeşlerimizin, kimi zaman arka sıralarda kaldığı görülmektedir. Şimdi “Evde kimin borusu öter?” sıralamasında kullanılacak temel ölçütleri ele alalım:

1-) Paranın Gücü

Evet, para güçtür. Hele ki günümüz dünyasında, parası olmayan kişi itilir, kakılır, tartaklanır. Ancak burada çok önemli bir ayrıntıyı atlamayalım. Evde, parayı kazananın değil harcayanın borusu öter. Gözünüzde iki kişi canlandırın. Birisi sabah işe gidip akşama kadar eşek gibi çalışıyor, diğeri de gözü bulutlarda kuyruğunu sallayıp, kazanılan parayı yeyip içiyor. Sizce hangisi daha güçlü?

2-) Estetik Güç

Estetik ya da sanatın gücü, özellikle kültürel düzeyi yüksek ortamlarda sıralamanın en önemli ölçütlerinden birisidir. Bu nedenle bu ölçüt ülkemizdeki evler için kullanılmaz. Eğer işimize yaramaz ama teorik olarak irdelemek istiyoruz derseniz, konuyu şöyle örneklendirebiliriz: Herkes baktığında güzel şeyler görmek ister. Eve gelen konuklar bile, çoğu zaman, televizyon izlemekten götü göbeği büyümüş ev sahiplerini görmek istemezler. Gözleri istemdışı hareketlerle, evin bir köşesinde biblo gibi duran kedilere, eğer kedi yoksa köpeklere kayar. Biz gözbilimde bu istemdışı harekete “nebaos kayması” adını veririz (Nesine bakayım o sığırın?).

3-) Kim Kimin Bokunu Temizler?

Evdeki liderlik sıralamasında kullanılabilecek, ilkel ancak en doğru sonucu veren testlerden birisidir. Denekler ikili gruplar halinde tuvalete alınarak, kakaları yaptırılır. Temizlemek amacıyla, ilk önce karşı tarafın dışkısına hamle yapan taraf elenir. Finalistler kendi aralarında yeniden yarıştırılarak, lidere ulaşılır. Eğer elemeler sırasında, taraflardan birisi kakasını doğrudan diğerinin üzerine yaparsa, sonraki turlar iptal edilerek, yarışmacı doğrudan liderlik koltuğuna oturtulur.

4-) Bilek Gücü

Evet, en hakiki ölçütümüze gelmiş bulunuyoruz. Buraya kadar okuduğunuz diğer maddeleri unutabilirsiniz. Günümüzde, pek çok evde, ne yazıkki hala orman kanunları geçerlidir. Miyavlayarak günlerce aşamayacağınız bir sorunun, tırnağınıza takılan kırmızı bir deri parçasıyla birlikte hemen düzeldiğine tanık olmuşsunuzdur. Car car konuşan kişinin ağzına doğru yapılan bir bilek hareketi, çoğu zaman hem sesin hem de hareketin kesilmesi ile sonuçlanır.

Peki, bu tür dalaşmalardan kimin lider çıktığını nasıl anlayacağız?

Dalaşma sonrasında, ecza dolabına yönelen taraf liderlik sıralamasında aşağı düşerken, tırnaklarını temizlemek için kenara çekilen taraf bir üst tura çıkar.

Evet, bugünkü yazımızın da sonuna geldik. Kalın sağlıcakla.

Burak KAYA
editor@minikpati.com

Tüm Hikayeler