Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Yaşlı Köpeklerin Bakımı, Beslenmesi

"Yaşlı dostunuzun size en çok ihtiyaç duyduğu döneme ait bilmeniz gerekenler."

Yaşlılık Hastalık Değildir!

Veteriner ilaçlarındaki yenilikler, bakımla ilgili kullanışlı bilgiler ve beslenmede kaydedilen gelişmeler ile köpekleriniz daha sağlıklı ve uzun yaşayabilmektedir. Köpeğiniz yaşlılık dönemine girdiğinde doğal yaşlılık belirtilerinin oluştuğunu gözlemlersiniz, bu dönemini sağlıklı, mutlu, rahat bir şekilde geçirmesi sizin elinizdedir.

Nasıl ve Ne Zaman Köpeğimin Yaşlı Olduğunu Bileceğim?

Köpeğiniz yaşlılık dönemine girdiğinde, insanlardaki gibi izlenebilen yaşlılık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Örneğin tüylerinin griye dönmesi, reflekslerinin ve kaslarının zayıflaması, duyma, görme ve koklama yeteneklerinde azalma, temkinli adım atma, hareketlerde azalma gibi belirtiler ortaya çıkar. Basit olarak yaşlılık ile ilgili en belirgin bulgu hareketlerde azalma, uyku uyuma süresinde artış ve uyurken çıkardığı seslerde (horlama) artıştır. Büyük ırk köpeklerde yaşlılık belirtileri 8 yaşından daha önceleri ortaya çıkarken küçük ırk köpekler 12 yaşına veya daha yüksek yaşlarına kadar gençliklerini korurlar. Özellikle 6 aylıktan önce kısırlaştırılan köpekler diğerlerine nazaran daha geç yaşlanacaklardır. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de yaşlanma süreci farklılık göstermektedir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin yaşlı olup olmadığı hakkında size bilgi verecektir.

Yılda iki kez Check-Up

Köpeğiniz yaşlandıkça veteriner hekiminiz tarafından yapılacak olan check-up’lar gittikçe önem kazanacaktır. Temel olarak her 6 ayda bir köpeğinizin check-up’dan geçirilmesi önerilir. Köpekler 1 yılda insan yaşına göre 3 yaş yaşlanmaktadır. Check-up sırasında fiziksel muayenenin yanı sıra veteriner hekiminiz kan ve idrar testlerine başvurabilir. Ultrason ve diğer görüntüleme yöntemleri ile kalp ve diğer iç organlarda oluşabilecek değişimler erken safhada belirlenebilir.

Veteriner Hekiminizi Sürekli Bilgilendirin!

Hepsinden önemlisi köpeğinizin davranışlarında ve fiziksel durumundaki tüm değişikliklerin veteriner hekiminize bildirilmesidir. Köpeğinizde fark edeceğiniz bir problemi köpeğinizin yaşlı olması ile bağdaştırabilirsiniz fakat gerçekte bu problem kolaylıkla tedavi edilebilecek bir problem olabilir. Örneğin köpeğinizin hareketlerinde oluşan yavaşlama, yaşlılıkla bağlantılı enerji eksikliğinden meydana gelmemiş olabilir, Eklem bozukluğu veya kalp problemine bağlı olarak gelişebilir. Bu iki bozukluk da uygun tedavi ile kontrol altına alnarak tedavi edilebilir. Düzenli yarı yıllık check-up’lar veterinerinize uygun bir koruyucu bakım programı hazırlamasında yardımcı olacak ve oluşacak problemleri erken safhada yakalayabilme imkanı sağlayacaktır. Veteriner hekiminizle işbirliği yapmanız köpeğinizin yaşlılık yıllarını mutlu ve sağlıklı bir biçimde geçirmesini sağlayacaktır.

Uygun Beslenme

Köpeğiniz yaşlandıkça beslenme ile ilgili gereksinimleri de değişecektir. Köpeğinizin daha az yemesine rağmen kilo aldığını görebilirsiniz. Fazla kilo metabolizmanın yavaşlaması veya aktivitedeki düşüklükten kaynaklanabilir. Fazla kilo kalp, akciğer, deri ve eklem bozukluklarına neden olabilir. Köpeğinizin fazla kilolarından kurtulabilmesi için günlük verdiğiniz mama miktarını düşürebilir veya düşük kalorili diyet mamaya geçebilirsiniz. Bazı köpeklerde ise tamamen ters bir durum söz konusudur. Yaşlanma ile birlikte kilo kaybı görülebilmektedir. Bu kilo kaybının sebebi diş ve kalp bozukluklarına bağlı olabilir. Her iki durumda da köpeğinizin kişisel beslenme ihtiyaçları konusunda veteriner hekiminize başvurun.

Menüsünü Konforlu Hale Getirin

Köpeğinizin yemek yerken rahat etmesini sağlamalısınız. Çoğu hasta sahibi yemek ve su kaplarını zemin üzerine bırakmaktadırlar ancak bu durum fazla kilolu ve iri köpekler için rahatsız edici bir durum olabilir veya eklem bozukluğu olan köpeklerde aşağı doğru eğilmek güç ve çok ağrılıdır. Bu durumda olan köpeklere yönelik pet shoplarda yemek kapları ve su kaplarının yerleştirildiği çeşitli yüksekliklerde her köpek ırkı için uygun masalar bulunur. Bu problemi pahalı olmayan yöntemle çözmekte mümkündür, bunun için bir kasanın üzerine yemek ve su kabı konulabilir.

Yaşlı Köpeğinizin Gıdasında Olması ve Olmaması Gerekenler

• Köpeğinizin her menüsünde yediği mama içinde en az %18 oranında yüksek kalitede protein, %5 yağ olmalıdır.
• Veteriner hekiminizle bilgi alışverişi sonucu diyetindeki lifli gıdaların miktarını arttırabilir. Özellikle de köpeğiniz sıkça kabızlık çekiyorsa.
• Köpeğiniz öğünler arasında hafif gıdalarla beslememelisiniz, ayrıca kullandığınız masanın parçalarını yememesine dikkat edilmelidir.

Yaşlı köpeklerinizin Sağlığı İle ilgili 10 önemli Tavsiye

1. Köpeğinizin yılda iki kez check up yaptırın.
2. Köpeğinizin kondisyonu ve hastalıkları hakkında bilgilerinizi, gösterdiği semptomlarda artış gözlendiğinde veteriner hekiminize danışın.
3. Köpeğinizi kaliteli mamalarla besleyiniz, günlük gıda gereksinimi tek öğünde verme yerine iki öğüne bölerek veriniz.
4. Günlük ihtiyacı üzerinde mama ile beslemeyiniz çünkü fazla kilo sağlık problemlerine ve daha kısa bir ömür sürmesine neden olur.
5. Veteriner hekimlerinizin tavsiyesi göz önünde tutularak , köpeğinizin diyetine artiritis problemine karşı glikozamin/chondrotin katılabilir. Veteriner hekiminiz tavsiyesiyle ağrılara karşı ilaçlar kullanılabilir.
6. Köpeğinizin fiziksel durumu göz önünde tutularak günlük yeterli egzersiz yapmasını sağlayınız.
7. Köpeğinizin diş sağlığına dikkat ediniz. Veteriner hekimlerin tavsiyeleri çerçevesinde köpeklerinizin dişlerini günde bir defa fırçalayıp, profesyonel şekilde temizleyiniz.
8. Köpeğinizin pire ve kene kontrolünü düzenli olarak yapınız.
9. Veteriner hekiminizin köpeğinizin maruz kalacağı riskleri göz önünde tutarak hazırladığı aşılama programına uyunuz.
10. Köpeğinize daha fazla sevgi ve ilgi gösteriniz. Köpeğinizi mutlu ve rahat ettirmek için elinizden geleni yapınız.

20/07/2007
Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber
Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL

Tel : 0212 266 46 50 - 51

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları