Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pozitif Köpek Eğitimi

Ürkek Köpekler (10/06/2010)

 

Bir batında doğan yavruları gözleme fırsatı bulduysanız  2 aylık yavruların bile birbirinden değişik karakterlere sahip olduğunu fark etmişsinizdir.  Bazı yavrular kendilerine yaklaşan insanlara  koşarak gelirken, kimisi annesinin arkasına saklanır. Bazıları hiç oralı olmadan oyuncağı ile oynarken, bir diğeri kardeşlerinin tepesine çıkıp, kulaklarını çekiştirmekle meşguldür.

Annesinin arkasına saklanan yavru gibi çekingen ve ürkek yavrular, bazı ırklarda daha belirgin gözlenir. Çünkü bu ırklar  yıllar süren  eşleşmelerin  sonuçlarından biri olarak, çekingen karakterli genleri bir sonraki nesile daha fazla aktarmıştır. 

Sizin yavru köpeğiniz de çekingen karakterli ise daha fazla sosyalleştirme ve özenli bir eğitim programı düzenlemeniz gereklidir. Köpeğin hali hazırda genlerinde var olan ürkekliğinin üzerine, huylarının şekillendiği ve çevresini algılamaya başladığı 2-4 ay arası dönemde yaşayacağı kötü deneyimler, onun kendine ve çevresine karşı güvensiz bir köpek olmasını sağlar. Bu da ileride agresifliğe neden olabilir.

Eğer köpeğiniz yetişkinse, ürkekliğini en aza indirebilmek için sosyalleşme programının  devam etmesi gereklidir. Aynı  zamanda iyi huylu diğer köpeklerle bir arada bulunması, kendine güven duyması açısından önemlidir. 

Köpekler birbirine karşı oldukça öğreticidir. Nasıl ki psikologlar grup terapisi ile insanları tedavi etmeye yönelik çalışmalar yapar,  köpeklerde de grup terapisi oldukça etkilidir. Bunun ne kadar doğru ve önemli bir yöntem olduğunu kendi köpek otelimizde de gözleme fırsatı buldum. Köpekler sürü hayvanı oldukları için aralarındaki iletişim yüzde yüz  doğru ve gerçektir. Sanılanın aksine çok önemli bir sebep olmadan şiddete başvurmazlar. Enerjilerini daha hayati gereklilikler için harcarlar.

 Bizim yerimize gelen ürkek köpekler, genelde 10 günlük bir konaklamanın ardından kendilerine daha fazla güven kazanmış olarak ailelerine geri döner.  Burada en önemli konu, gruptaki hiçbir köpeğin aşırı agresif ya da dominant olmaması gerektiğidir.  Eğer birbiri ile iyi geçinen bir köpek grubu varsa, bu travma atlatmış ya da  ürkek köpek için mükemmel bir iyileşme kürüdür. Her zaman yanlarında gözetmen biri tarafından kontrollü bir ortam sağlanması önemlidir.

Ürkek köpek sahipleri gerekli özeni gösterdikleri taktirde, daha uyumlu ve mutlu bir köpeğe sahip olabilir. Tabi ki her başarıda olduğu gibi burada da emek ve sabır her şeyin başında gelir.

 

 

Tüm Pozitif Köpek Eğitimi Haberleri