Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Duyuru ve Haberler

Köpeklerimiz Bağdat'ta bomba arıyor! (02/10/2007)

Ankara'daki Köpek Eğitim Merkezi'nde Türk polisi tarafından eğitilen dedektör köpekleri, her gün bir bombalı saldırının yaşandığı Bağdat'taki cadde ve sokaklarda patlayıcı arıyor. Köpekler trafikte seyreden araçları da kontrol ediyor.

Ankara'da Sıhhiye Pazarı'nın yanındaki otoparka bırakılan minibüsteki bombayı polis köpeklerinin tespit etmesi dikkatleri bu köpeklere yöneltti. 1997'de kurulan Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü'nde eğitilen, uyuşturucu ve patlayıcıların bulunmasında polisin en büyük yardımcısı olan narkotik köpekleri ihtiyaca göre yurtdışında da görevlendiriliyor. Merkezde 6 çeşit köpek yetiştiriliyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Programı UNDCP, Avrupa Komisyonu ve Türk Polis Teşkilatı'nı Güçlendirme Vakfı'nın katkıları ile kurulan Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğü; güvenlik işbirliği anlaşmaları çerçevesinde günümüze kadar 6 farklı ülkenin eğitim taleplerini karşıladı. Bu ülkelerin başında da yıllardır kargaşanın ve silahlı mücadelenin durmadığı Irak var. Her 3 ayda bir nöbet değiştiren köpekler, Bağdat'ın caddelerindeki araçlarda bomba olup olmadığını kontrol ediyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Ahmet Pek, sınırı aşan suçlarla mücadeleye bölgesel ve global destek sağlama noktasına gelindiğini belirtti.

Köpeklerin narkotik suçları ve terörizmle mücadele başta olmak üzere pek çok farklı alanda kullanıldığına dikkat çeken Pek, Emniyet'te değişik birimlerde istihdam edilen patlayıcı dedektör köpeği sayısının 2010 yılı sonuna kadar 100'e, asayiş devriye köpeği sayısının 120'ye çıkarılmasının hedeflendiğini dile getirdi. Pek, 77 olan narkotik dedektör köpek sayısının ise üç yıllık süreçte 120'ye ulaştırılacağını vurguladı.

Pek, uyuşturucu maddelerin Türkiye'ye girişinin engellenebilmesi için; özellikle giriş hattı durumunda bulunan Doğu'daki sınır illeri, Doğu Akdeniz sınır ve liman illeri ile Trakya sınır illerine istihdamda öncelik verildiğini belirtiyor. Günümüze kadar klasik iletişim yöntemleri ile yürütülen takip sisteminin daha da güçlendirilmesi için hazırlanan dijital takip sistemi de tamamlandı. Programın deneme ve geliştirme aşamasında olduğunu açıklayan Pek, sistemin pol-net altyapısı üzerinde çalışan ve birimler tarafından veri girişi yapılmasına izin veren, interaktif yazılım-iletişim ve takip sistemi olacağını ve yıl sonuna kadar aktif hale geleceğini vurguladı.

En çok eroin ve silah buldular. Dedektör köpeklerin suçla mücadelede polise verdiği destek, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün rakamlarına da yansıyor. Geçtiğimiz yıl, 1 ton 872 kilogram eroin yakalanmasında yararlanılan köpekler, toplamın yüzde 25'lik bölümünde rol aldılar. Yine 2006 yılında köpekler, operasyonlarda 20 kilo 899 gram A-4 patlayıcı madde, 13 adet Glock marka tabanca, 26 adet şarjöre el konulmasını sağladı.

Tüm Duyuru ve Haberler