Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Hamilelik ve Toksoplazma

Hepimizin evlerinde bizlerle yaşayan ve her zaman koşulsuz yanımızda olan bu küçük canavarlar bazen hiç ummadığımız anlarda aklımızda soru işaretleri bırakabiliyorlar. Toksoplazma bir parazittir. İnsanlar çok eskilerden beri bu parazitin yalnızca hayvanlardan geçtiğini düşünmekte ve bu sebeple hayvanlarla temastan kaçınmaktadırlar. Toxoplasma hangi yollarla bulaşır.

1 - İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerle (marul, ıspanak vb.)
2 - Çiğ veya az pişmiş etlerle (özellikle çiğ köfte)
3 - Aşılanmamış hayvanların dışkıları ile temas halinde


Görüldüğü gibi sadece hayvan teması ile değil, hatta daha yüksek oranda gündelik yaşamda sürekli tükettiğimiz gıda maddeleri ile bu paraziti alma riskimizin çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, bu parazitten korunmak için neler yapılmalı?

Gebeliğin ilk aylarında yapılan ‘toxoplasma testleri’ sonucunda vücudunuz bu parazitle önceden hiç karşılaşmamışsa bazı önlemleri almanız gerekmektedir:

Ellerinizi öğün önceleri düzgün şekilde yıkayın.
Sebze ve meyveleri de tüketmeden önce uzun süreli yıkayın.
Evinizde kedi veya köpek besliyorsanız aşılarını ihmal etmeyin, onlara çiğ et yedirmeyin ve onları sevdikten sonra ellerinizi mutlaka iyice yıkayın, elinizi ağzınıza sürmeyin.
Çiğ veya iyi pişmemiş et ve et ürünlerinden kaçının. (sucuk, salam, sosis, çiğ köfte vb)
Ellerinizi, bahçe işiniz bittikten sonra ve yemekten önce sabunla iyice yıkayın.
Kedinizi kuru mama ve kutu yiyeceklerle besleyin.
Kedinizin evden dışarı çıkmasına izin vermeyin.
Kedinizin tuvalet kutusunun düzenli olarak temiz kalmasına dikkat edin. Kum temizleme işini mümkünse evdeki başka bir kimseye devredin, eğer böyle bir şansınız yok ise tuvalet kabını mutlaka eldiven kullanarak temizleyin.
Hamilelikte olan laboratuar incelemelerinde toxoplasmoz testlerinin en geç her 8-12 haftada bir kontrol edilmesi, yeni bir enfeksiyon kapılması olasılığı erken teşhis ve tedavisi açısından önemlidir. (Örneğin hamileliğin 20. haftasında)

Kedinizin veya köpeğinizin kist iğnelerini aksatmadan düzenli olarak yapıyorsanız, onların tüylerinin sizin saçınızdan bir farkı olmadığını göreceksiniz. Yapılan araştırmalarda hamilelik döneminde ve sonrasında evdeki hayvanınızın çocuğunuzun ruhsal ve fiziksel sağlığı açısından çok çok önemli olduğunu, toksoplazmanın sadece hayvanlardan değil daha da önemli ve büyük oranda dışarıda yenilen iyi yıkanmış sebze, meyvelerden ve az pişmiş etlerden geçtiğini lütfen unutmayın.

Eğer hala kafanızda küçük de olsa bir soru işareti kaldıysa; bir defaya mahsus olmak üzere evdeki petinize 15 gün arayla yaptıracağınız iki adet kist iğnesi ile petiniz de var olan ana ve yumurta toksoplazma etkenlerini dökmesini sağlayarak bu sorunu da ortadan kaldırmanız mümkün olacaktır.

Yukarıdaki önlemleri dikkate aldığınız sürece evinizden kedinizi ya da köpeğinizi uzaklaştırmanıza gerek kalmayacaktır.

14/02/2007
Vet. Hekim Melike Akay
Vet Çizmeli Kedi Veteriner Polikliniği

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları