Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Köpeklerde Kulak Bakımı


"Köpeklerin kulak hastalıkları ve bunların önlenmesine yardımcı olacak bakım bilgileri, tavsiyeler."

Sağlıklı Kulağın Görünümü

Temiz, kokusuz, soluk pembe görünümlü, çok az kulak kirinin varlığı sağlıklı kulakların belirtisidir.

Evcil hayvanlarınızın kulaklarını düzenli olarak kontrol ediniz.



Kulak Hastalıklarının Belirtileri

• Kulaktan gelen kötü koku.
• Kulak veya başın artan oranda tırmalanması veya kaşınması.
• Kulakta hassasiyet.
(Genelde kulakta hastalık sonucu oluşan ağrıdan kaynaklanır.)
• Başın bir tarafının sürekli sallanması.
• Siyah veya sarımsı renkte kulak akıntısı.
• Kulak kanalı veya kulak kepçesinin kırmızımsı ve şişkin gözükmesi.
• Davranışlarda durgunluk.
(Depresyon, aşırı duyarlılık gibi değişimler görülür.)
• Kulakta aşırı miktarda koyu kahverengi kulak kiri birikir.
• Denge ve duyma kayıpları ve hareketlerde uyumsuzluk.
• Kanlı veya kahve çekirdeği kırıntısı şeklinde kulak akıntısı.

Kulak Hastalıklarının Nedenleri

Bazı köpek ırkları diğer köpek ırklarına nazaran kulak hastalıklarına daha yatkındırlar. Sarkık kulaklı veya kulak kepçesinin iç yüzü tüylü ırkları kulak hastalıklarına daha yatkındır. Köpeklerde alerjiler de kulak hastalıkları için risk oluşturmaktadır.

Kulak Hastalıkları

Dış kulak kanalının yangısına otitis externa, orta kulak yangısına otitis media denir. Bu hastalıklar genellikle bakteri ve mayalardan kaynaklanır. Kulak kirinin veya akıntısının aşırı birikmesi, kanalı tıkayan tüyler, kulak kanalına giren yabancı cisimler kulakta hastalıklara neden olurlar. Kulak enfeksiyonlarında nedeni ararken hızlı davranmak gerekir çünkü kulak enfeksiyonları evcil hayvanınızın rahatını ciddi bir şekilde bozar. Bakteriyel kulak enfeksiyonlarında antibiyotikler, mayalardan oluşan kulak enfeksiyonlarında antifungal ilaçlar kullanılır. Kulak hastalıkları bazı hormonal bozukların, alerjilerin veya genetik hastalıkların belirtisi olarak da açığa çıkabilir. Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızı muayene ederek kulak hastalığının teşhisini koyabilir ve uygun tedaviye başlayabilir.

Kulak Uyuzu (Ear mites)

Evcil hayvanlarda sıklıkla karşılaşılan ve hızlı bir şekilde bulaşan parazitlerdir. Şiddetli kaşıntı en sık karşılaşılan belirtidir. Kulak uyuz etkenleri siyah renkli, çok kolayca ufalanabilen, kahve telvesi görünümünde kulak akıntısına neden olur.



Kulak Kepçesinin Hematomu

Kanın kulak kepçesinde deri altında toplanmasıdır. Kulağa gelen sert darbeler, kulağın tırmalanması veya başın şiddetli sallanması kulakta hematoma neden olur.

Duyma Kaybı

Genellikle yaşlılık ile birlikte gelişir, travma, yüksek ses, enfeksiyonlar veya genetik bozukluklar sonucu sağırlık gelişebilir.

Kulak Hastalıklarından Korunma

Evcil hayvanların kulaklarını uygun solüsyonlarla temizlenmesi kulak sağlıkları için yeterli temel bir yöntemdir.

Kulak Damlası veya Pomatların Kedi ve Köpeklere Uygulanması

Kullanılacak maddelerin uygun dozunu hesaplamak için kullanma talimatlarını dikkatlice okuyunuz. Köpeklerde kulak kepçesi başın üst tarafında tutularak kullanılan madde kulak yolunun taban kısmına sıkılır. Kullanılan ilacın kulak yolunun derin kısımlarına ilerlemesi için kulağa nazikçe masaj yapılır.

31/07/2007
Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber

Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL

Tel : 0212 266 46 50 - 51

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları