Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Sağlık Köşesi

Katarakt Hastalığı Nedir?


"Evcil Hayvanların görme kaybına yol açan katarakt hastalığı ve tedavi yolları hakkında neler biliyoruz?"

Katarakt Nedir?

Gözün içinde ışığı gözün arkasına ya da retina’ya odaklayan lens bulunur. Görüntü retina’da oluşur. Bu durum, film üzerine ışığı odaklayan lense sahip fotoğraf makinesi ile benzerlik gösterir. Eğer lens ışığı geçiremeyecek derecede koyu beyaz hale gelirse buna katarakt denir.



Katarakt'a Neler Sebep Olur?

Köpeklerde en sık görülen katarakt nedeni kalıtımdır. Diğer nedenler, göze gelen yaralanmalar veya diabetes mellitus (şekere bağlı diabet) gibi hastalıklardır. Bazıları ise kendiliğinden bir oluşum gösterir ve yaşa bağlı gelişirler.

Bazı Irklar Katarakt Oluşumuna Diğerlerine Göre Daha mı Eğilimlidirler?

Bir çok köpek ırkı kalıtsal kataraktla etkilenmektedir. Bazı belirli ırklar (amerikan cocker, labrador, kaniş, boston terrier ve welsh springer spaniel) ’i kapsamaktadır.



Benim Köpeğim veya Kedim Kör Olacak mı?

Eğer katarakt lensin %30 ’undan daha azını ya da sadece bir lensi etkilemişse bunlar sıklıkla görüşü azaltırlar. Total lens alanında opasite % 60 ’a ulaşırsa görüntü bozukluğu genellikle belli olur. Eğer opasite lensin % 100 ’üne yayılırsa, dostunuz kör olur. Bununla birlikte kataraktın statik kalışı veya ilerlemesi kataraktın tipine, ırka ve diğer risk faktörlerine bağlıdır.




Köpeğimin veya Kedimin Kör Olmasını Önlemek İçin Bir şey Yapılabilir mi?

Bu gün Veteriner Hekimler kataraktı uzaklaştırıp evcil hayvanınızın bozulan görüşünü düzeltebilmektedirler. Katarağın kesin tedavisi operasyonladır. Günümüzde phaco cerrahisi ile evcil hayvanlarda katarağın tedavisi başarıyla yapılabilmektedir. Çoğu evcil hayvan az miktarda komplikasyonla birkaç gün içinde normal koşma ve oynama haline dönüş yapar.

Eğer Köpeğim veya Kedim Kör Olursa Bu Kaç Yaşında Gerçekleşir?

Kataraktın en büyük sebebi kalıtım olduğundan beri, kataraktın ilerlemesi ırktan ırka değişmektedir. Bazı ırklarda katarakt diğerlerine göre nispeten erken oluşurken, diğerlerinde ilk belirtiler evcil hayvan yaşlandığında tespit edilebilir ve ilerleme o kadar yavaştır ki evcil hayvan yaşlılıkta bile hala iyi görüşe sahiptir.

31/07/2007
Vet. Hekim N.Gürkan Gülanber
Fulya Veteriner Polikliniği
Fulya - Şişli / İSTANBUL

Tel : 0212 266 46 50 - 51

Tüm Sağlık Köşesi Yazıları