Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pozitif Köpek Eğitimi

Barınak Köpeklerine Eğitim Nasıl Verilir (12/02/2008)


Barınak köpeklerini sahiplenirken ve eğitirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir!

Şu sıralarda "Can Dostum" adlı yarışma programı nedeniyle barınaklara ilgi artışı olduğunu göz önüne alarak bu haftaki yazımı barınaklardan alınan köpeklerin eğitimi konusuna ayırmak istedim.

Ama önce biraz barınak gerçeğinden ve köpeklerin neden barınaklarda olduğu konusuna kısaca değinmek istiyorum. Gönül ister ki barınak diye bir olgu olmasın, parmaklıklar arkasında kalmasınlar, onlar da özgürce dolaşabilsinler.

Ama var!

Ve ne yazık ki hepsi de haddinden fazla dolu.

Çoğu insanın aklına barınak deyince, "ne güzel işte köpekler orada yiyor, içiyor, bir arada oyun oynuyor" gibi bir düşünce geliyor.

Oysa durum bununla hiç alakası olmayan bir noktada. Köpekler aç kalıyorlar, hasta oluyorlar, bütün köpekler geçinip geçinemeyeceklerine dikkat edilmeden, dişi erkek demeden hep bir yere koyuluyorlar. Geçinemeyenler kavga ediyor doğal olarak, çünkü üstünlük savaşı olması kaçınılmazdır. Hele ki arada dişiler varsa.

Dişi ve erkeklerin kısırlaştırılmadan bir arada tutulmaları sonucu ne yazık ki istenmeyen ama bir yerde çaresizlikle göz yumulan gebelikler sonucu nüfus biraz daha artıyor. Barınak gönüllülerinin bütün çabalarına rağmen yeterli ilgi göremiyorlar ve en önemlisi de sevgisiz kalıyorlar.


Evet her köpek insan sevgisini tatmak zorunda değil, insana dost olmuş, insana bekçi olmuş, insanın işini, aşını paylaşmış olabilirler ama kendi başlarına yaşamasını da pekala bilirler. Yeter ki biz onları yaşam alanlarından etmeyelim! Sevgisizlik ve nefterle onları itip kakmayalım, işkence etmeyelim.

Çoğu köpek için sokaklar evdir, çöplerde bulacağı yemek ise ziyafet, ama biz kuru taşı ve çöpteki artıkları bile onlara çok görüyoruz çoğu zaman.

İnsandan zarar görmedikçe, hatta insandan zarar gördüğü halde bile insana zarar vermeyen bu canlarla bir arada yaşamayı beceremiyoruz.

Çünkü onları tanımıyoruz. Kimimiz küçükken yaşadığı bir travma nedeni ile kimimiz de büyüklerinin "bak yaramazlık edersen seni havhavlara veririm" diye cahilce bir korkutma yöntemi ile büyütüldüğümüz için onlardan korkarız.

Sokakta bir köpek gördüğümüzde belediye ekiplerini çağırıp, neresi olduğunu bile bilmediğimiz bir yere onları götürmelerini isteriz. Orası nasıl bir yerdir bilmesek de umurumuzda değildir, bizden uzak olsun yeter.

Bazen bebek hallerine hayran olup aldığımız, bazen çocuğumuza taktir hediyesi olarak aldığımız köpekleri, biraz büyüyünce çişi, kakası, kemirmesi, maddi yükü sorun olmaya başlayınca eğitime para harcamak yerine onlardan kurtulma yollarına gitmeye bakarız. Sokak köpekleri ve böyle bırakılan köpekler sayesinde barınaklar günden güne dolmaktadır ne yazık ki.

Bu durumun farkında olup sahiplenmek istediğiniz köpeği barınaklardan almaya karar veren bir kişi iseniz size bazı tavsiyelerim olacak.

Barınak köpeklerinin çoğunun geçmişini bilmesek de oraya geliş nedenleri, nasıl getirildiği, geldikten sonra oradaki diğer köpek ve insanlarla arasının nasıl olduğu, geçirdiği hastalıklar var mı gibi bilgileri barınak sorumlularından öğrenmek mümkündür. Bunlar bize az çok bir fikir verir.

Barınaklardaki çoğu köpek travma geçirmiş köpekler olmakla birlikte sıcak bir yuvaya nankörlük etmeyecek kadar sevgi hasreti çekerler. Kirlidirler, belki yara bere içindedirler ama yürekleri sevgi doludur.

Eğer kendilerini koruma içgüdüsünü saldırganlık boyutuna kadar getirmişlerse de bu yüzden onları asla suçlamamalıyız. Onların bu halde olmalarının nedeni biziz.


Barınaktan alındıkları ilk günler veteriner kontrolünden geçirilmeli, gerekiyorsa tedavi ve aşıları yapılmalıdır.

Bir kaç gün ortama alışması için kontrollü olarak serbest bırakılmalı, yeni yuvalarını tanımaları için onlara fırsat verilmelidir.

Her köpeğin eğitilebilirlik seviyesi aynı olmamakla birlikte, temel itaat komutlarını her köpek öğrenebilir. Ancak daha önce ne gibi deneyimler yaşadığını bilmediğimiz için bir kaç gün izlenmeli ve eğitime nereden başlanması gerektiği tespit edilmelidir.

Sosyalleşme ihtiyacında olan bir köpeğe davranış modifikasyonu eğitimi ile birlikte itaat eğitimine başlanmalıdır.

Köpeğimiz daha önce eğitim almamış ya da yanlış yetiştirme sonucu davranış sorunları oluşmuş ve bu yüzden terk edilmiş bir köpek olabileceği için, zamanla bu yanlış davranışlar yerleşmiş olabilir. Onların bu davranışlarına karşı her zaman yüksek bir tolerans seviyeniz olmalıdır, doğru davranışları teşvik etmek için her zaman tetikte olmalısınız, anında ödüllendirmelisiniz.

Köpeğin barınakta nasıl bir ruh hali içinde olduğunu bilemeyiz, bu yüzden gerekiyorsa onun kendine güvenini artırmaya yönelik rehabilite çalışmaları da yapmalısınız.

Bu çalışmanın uzun bir süreç gerektireceğini de unutmamak gerekir. Asla pes etmemelisiniz, üç adım ileri bir adım geri (hatta bazen iki adım) gidebileceğini unutmamalısınız.

Yaptığı her doğru hareketi onu severek ve ödüllendirerek yüceltebilirsiniz, korkusu olan şeylere her yaklaştığında onu ödüllendirebilirsiniz. Bu onun kendine güvenini kazanmasına yardım eder. Tabi bol sevgi ve övgü size olan güveninin de daha çabuk oluşmasını sağlar.

Davranış sorunları olan köpeklerde bir eğitmenden yardım almanızda fayda var.

Bu yazdıklarımı okuduktan sonra akıllara barınaktan köpek alırsak pek çok sorunla uğraşmak zorunda kalacağız gibi bir düşünce gelmemeli. Bu yazdıklarım bütün köpeklerde karşılaşabilecek sorunlardır. İster barınaktan ister pet shoptan alın, aldığınız köpeğin karakterine, genlerine, aldığınız ana kadar yaşadığı olaylara göre mutlaka birtakım sorunlarla karşılacaksınız.

Hiç bir köpek kendiliğinden dört dörtlük olmaz. Hatta çok uzun çalışmalarla bile olamayabilirler. Kendi hayatlarını ve sizin hayatlarınızı riske atmadan yaşamayı öğrenmeleri ilk hedeftir. Hiç birinden şov köpeği olmasını beklememeliyiz.

Barınaklar sevgi, ilgi ve desteğinizi bekleyen pek çok köpekle dolup taşıyor ama köpek almadan önce bir kez daha düşünmelisiniz. Bütün bu sorunlarla başa çıkabilecek misiniz? Nerden olursa olsun aldığınız bir köpeğin barınağa gitmesine neden olmadan ona hayatı boyunca bakabilecek misiniz?

Asıl konu budur!

Neşe Öztürk
Profesyonel Pozitif Köpek Eğitmeni

Tüm Pozitif Köpek Eğitimi Haberleri