Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pozitif Köpek Eğitimi

Davranış, Karakter ve Sosyalleşme (04/12/2007)


Köpeklerde davranış, karakter ve sosyalizasyon eğitimi neden gereklidir?

“Köpeklerde eğitim” denince, hemen hemen herkesin aklına itaat eğitimi gelir. O yüzden de bunları yapmasa da ben köpeğim ile mutlu yaşarım diye düşünürüz.

               

Oysaki eğitim itaatten ibaret değildir. Esas eğitim; köpeğe çok erken dönemlerde verilmesi gereken karakter, davranış ve sosyalleşme eğitimleridir. Bu eğitimlerin geç kalınması halinde dönüşü olmayan birçok problemlerle karşı karşıya kalırız.
İtaat eğitimi ilk aylarını doğru şekilde geçirmiş her yaştaki köpeğe verilebilir. Ancak sosyalleşme, davranış ve karakter eğitiminin geçirilmemesi gereken bir dönemi vardır.

Eğitim 8–9. haftalarda annesinden ayrılıp yeni yuvasına geldiği andan itibaren başlamalıdır. 4. ayını geçiren bir köpeğe bir daha davranış, karakter ve sosyalleşme eğitimi verilemez.

       

Sosyalleşme eğitimi; Yavru köpeğimizin ileride tepki verebileceği her şeye onu bebeklik döneminde alıştırmaktır. Sesler, objeler, insanlar, diğer hayvanlar, seyahat etme her şeye bu dönemde alıştırılması gerekir.

Karakter eğitimi; ; Köpeğimizin, sabırlı, itaatkâr, komut almaya alışmış, öğrenmeyi öğrenmiş bir köpek olmasını, ileride alacağı her türlü eğitime uyum sağlamasını sağlar.

Davranış eğitimi; ; Köpeğinizle uyum içinde olabilmenizi, evinizi yok etmeden onunla aynı evde yaşayabilmenizi, havlama sorunu, kemirme sorunu, yalnızlık endişesi, üste atlama, yemek çalma, gibi sorunların oluşmadan önlenmesini sağlar.

Davranış sorularının altında çoğunlukla psikolojik sebepler yatar. Bu da demek oluyor ki, bu eğitimle köpeğinizde psikolojik sorunları oluşmadan halletmiş oluyorsunuz. Dolayısı ile köpeğiniz daha huzurlu ve mutlu oluyor.

       

Köpeklerimiz bizi, biz onları anlayamadan birlikte mutlu bir yaşam sürmemiz mümkün değildir.

Yaptığımız en büyük hata köpek almadan önce köpek ve eğitimle ilgili bilgi sahibi olmamak ve sorunlar çıktıkça bu sorunları gidermeye çalışmaktır. Bazı sorunlar halledilebilir ama çoğu sorun bebeklik döneminde oluşmadan önlem almayı gerektirir. Sorun çıktıktan sonra geç kalınmış olunuyor ne yazık ki. Düzeltmek de çok zor oluyor.

Köpeklerimizle geçireceğimiz 10–15 yıllık süreyi sorunsuz ve stressiz geçirebilmek açısından ilk bebeklik döneminde sosyalleşme, davranış ve karakter eğitimleri şarttır.

Bazı köpeklerin önüne geçilemeyen hareketleri yüzünden sokaklara ya da barınaklara bırakılıyor olduklarını düşünürsek; ”EĞİTİM BİR LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇTIR” diyebiliriz.

Neşe Öztürk
Profesyonel Pozitif Köpek Eğitmeni

Tüm Pozitif Köpek Eğitimi Haberleri