Minik Pati, yardıma gereksinimi olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi düşüncesiyle yapılmıştır. Sokakta da olsa, tehlikelerden uzak biçimde, sağlıklı olarak yaşayabilen hayvanların ilanları sitede yayınlanmaz. İlan sahibi, veteriner, konaklama, aşı parası gibi adlar altında, alıcıdan ücret talep edemez.

Pozitif Köpek Eğitimi

Her İnsan Köpek Bakmaya Uygun mudur? (23/07/2008)


Sürekli olarak eğitim için, köpeğinizle daha huzurlu yaşamak için tavsiyeler veriyorum, yollar gösteriyorum. Ama bu gün köpeğine eğitim aldırıp sonra umduğunu bulamayıp köpeğini vermeye kalkanlar için bir yazım var.


Eğitim dediğimizde aklımıza ne geliyor ve eğitimden beklentimiz nedir?

Eğitimden beklentilerimiz hangi tür eğitim olursa olsun hep aynıdır. Laf dinlesin, itaat etsin!

Buraya kadar çok güzel ama her ne kadar biz köpeklerimizle daha huzurlu yaşamaya çalışsak da acaba köpeğimiz bize uygun bir köpek mi? Mesela yoğun iş tempomuza uygun olmayan çok hareketli bir ırk almışsak ve o enerjisini bitiremeden biz yerlerde sürünmeye başlıyorsak, aramızda doğru düzgün bir ilişki olmasını beklemek doğru olabilir mi?

Her köpek her kişiye uygun mudur, her köpek vermek istediğimiz eğitime uygun mudur, her köpek bakmaya çalıştığımız ortama uygun mudur, “her insan köpek bakmaya uygun mudur? gibi özellikleri göz önüne alarak köpek sahibi olmak ve eğitimlere başlamak gerekir. Aksi 42 numara bir ayağı 38 numara bir ayakkabıya sığdırmaya çalışmaya benzer. Ne kadar zorlasanız da olmaz. Ya köpekte sorunlar oluşmaya başlar ya sizde.

Her şeyin birbirine uygun olduğunu düşünüyorsanız o zaman, zaman kaybetmeden eğitimlere başlamalısınız. Ancak eğitim deyince aklımıza ne gelir?

Eğitim bir eğitmenin köpeğinizi alıp belli kalıplara sokması mıdır?

Elbette değildir.


Eğitim hiç bir şartta %100 garantili değildir. Hele ki yanlış ortamda, yanlış kişilerle, yanlış fikirlerle, bize uygun olmayan karakterde bir köpekle hiç değildir. Hiç bir eğitimen köpeğinizi kendi başına eğitmemelidir.

Eğitmen size yol gösterendir.

Köpeğinizle doğru bir ilişki kurmak istiyorsanız bunun için çaba harcamalısınız. Bir yere yollayıp “haydi bakalım, sen piş de gel” diyemezsiniz. Evinize gelen bir eğitmene “sen bunu adam et bana hazır ver, benim işlerim var” diyemezsiniz. Eğitimenle birlikte zaman geçirip sonra onun dediklerini bir kenara itip kafanızdakileri uygulamaya koyamazsınız. Hele ki ceza, dayak gibi seçenekleri düşünemezsiniz bile. Gerçekten istediğiniz ve her türlü sorumluluğuna hazır olduğunuz bir canlı sizin yapacağınız doğru ya da yanlış hareketlerle şekillenecek.

Eğitime başlarken kafanızdaki ön yargıları, fikirleri ve acabaları silmelisiniz.

Siz bu yola çıkmaya karar verdiyseniz üç gün sonra vazgeçemeyeceğinizi bilmelisiniz. “Çok uğraşıyorum, ama olmuyor...” gibi bir mazeretiniz olmamalı. Çok uğraştığınızı düşündüğünüz noktada hala bir şeyler yanlış gidiyorsa o zaman uğraşmanız gerektiği şekilde, size tavsiye edilen şekilde uğraşmıyorsunuz demektir.

Eğitimen; size neler yapmanız gerektiğini anlatır, sizi uyarır, doğruları gösterir. Eğitmen elinde sihirli değnek taşıyan bir sihirbaz değildir.

Sizin çabalarınız, sizin köpeğinizi, sizin istediğiniz gibi yapar. Köpeğimizin hareketlerine bakıp aynaya bakar gibi kendimizi görebiliriz.

Lütfen siz de bana, eğitimden ve eğitmenden neler beklediğinizi, köpeğinizi eğitime verdiyseniz beklentilerinize ulaşıp ulaşmadığını ve olumlu ya da olumsuz sonuçlar üzerinde düşündüğünüz nedenleri yazın. Hep birlikte değerlendirelim.

Neşe Öztürk
Profesyonel Pozitif Köpek Eğitmeni

Tüm Pozitif Köpek Eğitimi Haberleri